Afscheidsfotografie

Belangrijke gebeurtenissen als huwelijksfeesten, verjaardagen en jubilea leg je graag vast in foto’s. Ze vormen tastbare herinneringen aan een bijzonder moment, maar laten je ook zien wat je die dag wellicht gemist heeft omdat je nu eenmaal niet op alle plekken tegelijk kon zijn. Die gedachte heeft mij mede geïnspireerd om mij ook te specialiseren in afscheidsfotografie.

Als je partner, een ouder of een kind overlijdt moet je in korte tijd veel regelen. De uitvaart zelf, de gasten, de sprekers. Er komt, te midden van het grote verdriet, zo veel op je af dat je er op de dag zelf vaak niet aan toekomt om alle momenten bewust te beleven. Dan is het fijn dat iemand in stilte aanwezig is om alles in beelden vast te leggen, als herinneringen en misschien ook troost voor later; van het indrukwekkende afscheid zelf tot kleine, betekenisvolle details. Iemand die ziet wat je zelf niet ziet. Een kaartje aan een boeket. Handen die elkaar vasthouden. Een mooi gesprek. Zorgvuldig, respectvol en professioneel. En altijd op de achtergrond. Graag vertel ik je wat ik doe en hoe ik te werk ga.

 

“Als ik fotografeer ben ik mij er altijd van bewust: herinneringen vervagen op den duur, maar foto’s houden ze levend. Ze zijn het enige tastbare wat van zo’n belangrijke dag overblijft. Het is mijn taak die herinneringen zo mooi en respectvol mogelijk vast te leggen. En misschien geldt dat nog wel extra voor afscheidsfotografie.”

Jij bepaalt wat ik fotografeer – denk bijvoorbeeld aan het sluiten van de kist, de ceremonie, de rouwstoet, de bijeenkomst daarna. Ik vind het belangrijk dat je op zo’n persoonlijke, intieme dag de rust krijgt om op eigen wijze afscheid te nemen van je dierbare. En dat je later die momenten terug kunt zien die voor jou het meest betekend hebben.